• Már PlayStation 5-ön is nyüstölhető a Baldur's Gate 3
  • A Larian CRPG-je lett a Sony gépének eddigi legjobbra értékelt játéka
  • Ami technikai fronton is kifogástalanul teljesít
  • A látvány a PC-s beállítások Ultra fokozatának felel meg

Noha jelenleg épp Starfield lázban él a világ (legalábbis egy része), a PlayStation 5 felhasználók ugyebár kimaradtak az űrbéli kalandból, szóval más elfoglaltságot kellett keresniük. Szerencsére a Larian Studios hamar a segítségükre sietett, hiszen ugyancsak szeptember 6-án jelent meg az Év játéka esélyes Baldur's Gate 3 PS5-ös verziója, ami a minőségéből adódóan egészen biztosan képes lesz betölteni az űrt, pláne, hogy a fejlesztők egyáltalán nem vették félvállról a munkálatokat. Már korábban írtunk arról, hogy a konzolra optimalizált változat semmit sem veszített a komplexitásból, az irányítás teljesen kézreáll, nemrég pedig az is kiderült, hogy bizony technikai fronton is (szinte) kiváló munkát végeztek a srácok-lányok.

A Digital Foundry csapata természetesen már alaposan kielemezte a szerepjátékot, az eredmégy pedig finoman szólva is letaglózó. Kiderült ugyanis, hogy az alkotás a PC-s változat Ultra, tehát legmagasabb beállításain fut PS5-ön, amire még manapság is elég ritkán van példa, pláne úgy, hogy közben a teljesítmény mód során is rendre képes hozni a beígért 60 képkockát másodpercenként (mindezt 1440p társaságában). Azoknak sem kell csüggedniük, akik a sebesség helyett inkább a látványt részesítik előnyben, mivel a Quality módban is megvan a 30fps, ám mindkét esetben akad egy kis bökkenő. Nevezetesen maga a címadó város, ahol bizony már 20 környékére is hajlamos bezuhanni ez a szám – ez ugyebár a PC-s felhasználóknak is okoz némi fejfájást. Szerencsére a Larian megígérte, hogy a következő javítással az Act 3 problémáit (a hullámzó teljesítmény mellett bugok is szép számmal akadnak ebben a fejezetben) veszik célba, így jobb esetben hamarosan már múlt időben beszélhetünk a diavetítésről. A 30fps-t ráadásul az osztott képernyős kooperatív mód esetében is képes hozni a CRPG (kivéve persze az imént említett felvonásban), szóval valóban kiváló munkát végzett a stúdió optimalizálás terén. Csak remélni tudjuk, hogy az állítólag idén érkező Xboxos változat is hasonló minőségben kerül a boltok polcaira.

Figyelem! Szeptember 4-10. között a Don Pepe weboldalán a "pcguru20" kóddal 20% kedvezménnyel tudtok 26 cm-es pizzát rendelni, az "esport15" kóddal pedig 15% kedvezményt kaptok a 32 cm-es pizzákra.